Läpivirtauslämmittimen valinta

Läpivirtauslämmittimen valinta

Artikkeli käsittelee läpivirtauslämmittimen valintaan liittyviä seikkoja. Oikean mallin valinta sille tarkoitettuun käyttötarpeeseen on tärkeää. Kohteen sulakkeet on myös otettava huomioon läpivirtauslämmitintä hankittaessa.

Info

Läpivirtauslämmitin kuluttaa sähköä ainoastaan silloin kun lämmintä vettä tarvitaan.

Läpivirtauslämmittimet käsienpesuun

Pistokeliitännällä varustetut läpivirtauslämmittimet soveltuvat mainiosti käsienpesuun. Käytettävä pistorasia täytyy olla kytkettynä 16A sulakkeeseen. Teholtaan 3.5 kW:n vedenlämmittimissä virtaama on noin kaksi litraa minuutissa. Lämmittimen mukana toimitettava poresuutin sekoittaa ilmaa veteen, jonka ansiosta pieni virtaama riittää hyvin käsienpesuun. Malleihin M3 END, M3 SNM ja M3 SMB hana sisältyy toimitukseen.

Pienikoinen

Energiataloudellinen

Säästää sähköä

Hygieeninen

Hygieeninen

Ympäristöystävällinen

Ympäristöystävällinen

Poresuutin läpivirtauslämmittimelle

Poresuutin hanalle sisältyy toimitukseen
Poresuutin säästää vettä ja energiaa. Aerator CSP -poresuutin sekoittaa ilmaa veteen ja muodostaa tasaisen virtauksen joka ei roisku ja putoaa pehmeästi alas.

Adapteri M 22/24 hanoille (sopii kaikkiin yleisimpiin hanamalleihin).

Asennuskohteet

Pienitehoisia läpivirtauslämmittimiä käytetään yleisesti seuraavanlaisissa kohteissa.

 • Kesäasunnot
 • Autotallit, joihin tulee ainoastaan kylmä vesi.
 • Kesäkeittiöt
 • Leirintäalueiden käsienpesupisteet
 • Pumppaamot
 • Yleisesti kohteet joihin tulee ainoastaan kylmä vesi.

Läpivirtauslämmittimet pienempään vedenkulutukseen

 • MBH ja MCX on tarkoitettu liitettäväksi olemassa olevaan hanaan. Kaikki markkinoilla olevat hanamallit soveltuvat vedenlämmittimeen asennettavaksi. Molemmista malleista on saatavana myös 6.5 kW:n versio, joka soveltuu myös tiskauskäyttöön tehonsa puolesta.
 • M3 END, M3 SNM ja M3 SMB mallit ovat tarkoitettu omaan hanaan liitettäväksi. M3 END sisältää pesuallashanan ja M3 SNM sisältää keittiötyyppisen hanan. M3 SMB on tarkoitettu asennettavaksi pesualtaan yläpuolelle.
Info

MBH ja MCX vedenlämmittimistä on saatavana 6.5 kW:n versio, joka kytketään kaksivaiheisena voimavirtaan. Lämpimän veden virtaama kasvaa noin neljään litraan minuutissa.

Läpivirtauslämmittimet suihkukäyttöön ja tiskaukseen

Suihkukäyttöön tarkoitetut läpivirtauslämmittimet kytketään kolmivaihevirtaan riittävän lämmitystehon aikaansaamiseksi. Yleisesti rakennuksessa tai kesäasunnossa on 3x25A pääsulakkeet, silloin suositeltava vedenlämmittimen koko on 9 – 13.5 kW:a, joissakin tapauksissa jopa 15 kW:a. 

Vedenlämmittimen valintaa suunniteltaessa suosittelemme selvittämään tämänhetkisen rakennuksen sähkön kuormituksen (sähkölämmitys, sähkökiuas jne). Useasti selvitystyö kertoo minkä tehoisen läpivirtauslämmittimen kohteeseen voi asentaa.

Läpivirtauslämmitintä voidaan tarvittaessa ohjata keskukseen asennettavalla releellä, mikäli rakennuksessa on useita suuritehoisia laitteita ja sulakkeet eivät tahdo riittää. Releohjaus tarkoittaa jonkin muun laitteen asettamista virrattomaksi silloin kun vedenlämmitintä käytetään, esimerkiksi sähkölämmitys. Rele ohjaa sähkölämmityksen pois päältä automaattisesti, ja palauttaa sen takaisin kun vedenlämmittimen käyttö lopetetaan.

Kaikki mallit ovat tarvittaessa helposti tyhjennettävissä. Kesäasunnoilla joissa ei ole peruslämpöä, talvityhjentäminen on osa vesihuoltoa.

CEX , CEX-U ja KDE5 vedenlämmittimet ovat termostaattiohjattuja ja lämmittävät vettä asetetun lämpötilan mukaisesti. Tarvittava lämmitysteho määräytyy tarpeen mukaan automaattisesti.

Läpivirtauslämmitin pesualtaalle

Pesualtaalle

Läpivirtauslämmitin keittiönaltaalle

Keittiönaltaalle

Läpivirtauslämmitin suihkukäyttöön

Suihkukäyttöön

Asennuskohteet

Suuritehoisia läpivirtauslämmittimiä käytetään seuraavanlaisissa kohteissa.

 • Omakotitalot
 • Kesäasunnot ja rantasaunat
 • Yleisesti kohteet joihin tulee ainoastaan kylmä vesi.
 • Leirintäalueiden suihkutilat
 • Omakotitalojen pitkät käyttöveden linjavedot

Läpivirtauslämmittimet suurempaan vedenkulutukseen

Alla olevat mallit voidaan kytkeä useaan eri vesipisteeseen. Yksi lämmitin tuottaa lämpimän veden suihkulle, pesualtaalle ja keittiöön.

 • CEX ja CEX-U läpivirtauslämmitin voidaan kytkeä kahdelle eri tehoalueelle (11 tai 13.5 kW:a) rakennuksen sulakkeita mukaillen. Elektroninen veden lämpötilan säätö puolen asteen tarkkuudella mukavuusalueella.
 • KDE5 läpivirtauslämmitin voidaan kytkeä neljälle eri tehoalueelle (9, 11, 12 tai 15 kW:a) rakennuksen sulakkeita mukaillen. Elektroninen veden lämpötilan säätö asteen tarkkuudella. 

Lisävarusteet

Suihkukäyttöön asennettavissa malleissa suosittelemme käyttämään valmistajan suihkukahvaa, joka sopii kaikkiin suihkuletkuihin. Jos vedenlämmitin on kytketty suihkuun ja pesualtaaseen, hanaan asennettava poresuutin voi parantaa huomattavasti käyttökokemusta.
 
CEX ja CEX-U läpivirtauslämmittimen lisävarusteita:
CXH suihkukahva läpivirtauslämmittimelle

CXH suihkukahva (lisätarvikesuositus )

CEX läpivirtauslämmittimelle valmistettu säädettävä suihkukahva. Kolme erilaista virtausasetusta.

Mitat: pituus 22.5 cm, suihkupää Ø 85 mm

Poresuutin läpivirtauslämmittimelle

CSP 6 poresuutin (lisätarvikesuositus hanoille)

Poresuutin säästää energiaa ja vettä. Aerator CSP -poresuutin sekoittaa ilmaa veteen ja muodostaa tasaisen virtauksen joka ei roisku ja putoaa pehmeästi alas.

Adapteri M 22/24 hanalle (sopii kaikkiin yleisimpiin hanamalleihin)

FXS 3 (C) kaukosäädin

FXS 3 kaukosäädin + sovitin (lisätarvike)

Helppokäyttöinen langaton kauko-ohjain LCD -näytöllä lämpötilan asettamiseksi 20°C – 60°C välillä. Kokoonpanolla voit ohjata lämmitintä myös älypuhelimella.

FXE 3 (C) adapteri

FXE 3 kaukosäädinsovitin (lisätarvike)

Bluetooth® kaukosäädinsovitin vedenlämmittimen liittämiseen älypuhelimeen/tablettiin tai FXS 3 -kaukosäätimeen.

Järvivesi ja läpivirtauslämmitin

Mikäli vesijohtovettä ei ole saatavilla, vesihuollon voi toteuttaa esimerkiksi järvivedellä. Hyvälaatuinen järvivesi soveltuu peseytymiseen ja läpivirtauslämmittimellä lämmitettäväksi. Toinen vaihtoehto on ottaa vesi erillisestä säiliöstä, puhutaan niin sanotusta kantovedestä. 

Järvi- ja kantovesi ovat useimmiten esilämmitettyä (lämpimämpää kuin vesijohtovesi) vettä, siitä syystä suihkukäyttöön tarkoitetussa vedenlämmittimessä on hyvä olla termostaattiohjaus ja lämpötilansäätö. Järvivettä käytettäessä veden esisuodatus on tärkeää, markkinoilta löytyykin paljon erilaisia vaihtoehtoja suodatukseen. Vedenlämmittimessä on myös oma suodatin, mutta jos järvivesi on hyvin roskaista niin pieni suodatin tukkeutuu nopeasti.
 
Suihkukäyttöön soveltuvat mallit järvi- ja kantovedelle:

Clen järvipumppu ja kaivopumppu

Clen järvipumppu on tarkoitettu järveen upotettavaksi. Järvipumpussa on metrin pituinen imuletku jossa on koho ja suodatin. Tarvittava vesi otetaan noin 30 cm pinnan alapuolelta roskien välttämiseksi. Rengaskaivolle ja erilliselle astialle on saatavana oma pumppumalli ilman imuletkua ja kohoa. Sähkökaapelin pituus 15 metriä.

Järvipumppu käynnistyy veden käyttötarpeen mukaan ja sammuu kun hana suljetaan. Pumppu on äänetön koska se on veden alla.

Tutustu pakettiratkaisuihin

Vedenlämmitin ja vesipumppu

CLEN DIVERTRON JÄRVIPUMPPU

Järvipumppu käynnistyy veden käyttötarpeen mukaan ja sammuu kun hana suljetaan. Pumppu on äänetön koska se on veden alla.

Vesipumpulle johtavan vesijohdon voi toteuttaa monella eri tapaa. Yleinen tapa on kaivaa vesijohto maan alle. Yksi tapa on toteuttaa maanpäällinen ”kesävesi” ja talven tullen tyhjentää vesijohto vedestä ja ottaa pumppu pois järvestä. Kaivopumppu asennetaan yleensä ympärivuotista käyttöä silmälläpitäen.

Energiataloudellista lämmittämistä

Läpivirtauslämmitin on erittäin energiataloudellinen tapa lämmittää käyttövettä. Pienitehoisissa lämmittimissä sähkönkulutus on jopa 85% pienempi varaajaan verrattuna. Suuritehoisissa lämmittimissäkin päästään 40% säästöihin.

Energian säästö on suurin asettamalla vedenlämmittimen lämpötila tarpeen mukaiseen asetukseen. Mikäli vettä ylilämmitetään ja sekoitetaan kylmällä vedellä, energiataloudellisuus heikkenee. Asettamalla läpivirtauslämmittimen lämpötila esimerkiksi suihkulämpötilaan 37 – 38 astetta, energian säästö on maksimaalinen.

Läpivirtauslämmittimen vuosihuolto (kesäasunnot)

Läpivirtauslämmittimen huolto tulisi suorittaa kerran vuodessa, silloin lämmittimen elinikä on mahdollisimman pitkä ja vältytään toimintahäiriöiltä. Tutustu alla olevaan artikkeliin huollon merkeissä.

Artikkeli

Läpivirtauslämmittimen vuosihuolto

Artikkeli käsittelee läpivirtauslämmittimen vuosihuoltoa kesäasuntokohteissa.